Counterflow in Bose gas bilayers: collective modes and dissipationless drag - Abedinpour, Saeed H.; Tanatar, B. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено колективні коливання густини та ефект бездисипативного захоплення у двошарових структурах ультрахолодних бозонів при наявності протитечії. Розглянуто різні типи міжчастинкової взаємодії, знайдено коефіцієнт опору та визначено, як протитечія впливає на швидкість звуку. Показано, що протитечія збільшує (зменшує) енергію симетричної (асиметричною) моди та приводить до того, що однорідний стан стає нестійким. Знайдено, що залежність коефіцієнта опору від відстані між двома шарами визначається виглядом міжчастинкової взаємодії.