О влиянии толщины пленки на модулированную спиновую структуру манганита тербия - Чупис, И.Е. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
В рамках методу Гінзбурга–Ландау проведено феноменологічний аналіз впливу товщини зразка на неспіврозмірні спінові стани в центросиметричному сегнетомагнетику TbMnO3. Аналіз, проведений в одногармонічному наближенні, якісно підтверджує зменшення вектора модуляції в плівках, що спостерігається експериментально при зниженні температури, а також його збільшення при зменшенні товщини плівки при незмінній температурі. Проаналізовано вплив товщини плівки на лінії фазових переходів першого та другого родів і показана тенденція зменшення об’єму неспіврозмірної спінової фази при зменшенні товщини плівки.