Магнитные свойства кристалла LaCr3(BO3)4 - Блудов, А.Н.; Савина, Ю.А.; Пащенко, В.А.; Гнатченко, С.Л.; Колодий, И.В.; Мальцев, В.В.; Кузьмин, Н.Н.; Леонюк, Н.И. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Проведено дослідження магнітної сприйнятливості χ(Т) двофазного (R32+C2/c) кристала LaCr3(BO3)4 у температурному діапазоні 2–300 К для двох орієнтацій зовнішнього магнітного поля. Встановлено, що обидві структурні модифікації лантанового хромоборату впорядковуються антиферомагнітно, при цьому кожна з них має власну температуру Нееля (6,5 та 8,5 К). Показано, що при температурі Т > 60 К магнітна сприйнятливість χ(Т) добре характеризується законом Кюрі–Вейса з ефективним магнітним моментом μeff = 3,86 μB/Cr3+ та температурою Кюрі–Вейса θ = –23 К. У межах моделі для гейзен-бергівських ланцюжків спінів з урахуванням міжланцюжкової обмінної взаємодії отримано наступні константи обмінних взаємодій: антиферомагнітна обмінна взаємодія в ланцюжках J/k = 4,8 К та феромагнітна міжланцюжкова обмінна взаємодія J'/k = –0,28 К.