Вплив біхроматичного електромагнітного поля на невпорядкований молекулярний агрегат або квантовий спіновий ланцюжок - Звягін, A.A.; Ропакова, I.Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Розраховано лінійний відгук ланцюжка молекулярних агрегатів із випадковим розподілом сили сусідніх міжмолекулярних взаємодій на біхроматичне електромагнітне поле. Наявність лінійно поляризованого поля викликає додаткове резонансне поглинання на комбінованих частотах з круговою поляризацією по лінійній поляризації поля. Сила поглинання коливається з амплітудою та частотою лінійно поляризованого електромагнітного поля. Додаткове резонансне поглинання слабкіше основного поглинання з круговою поляризацією. Аналогічну поведінку передбачено для взаємодії біхроматичного магнітного поля з квантовим ланцюжком спінів 1/2 з випадковим розподілом обмінних констант для найближчих сусідніх спінів.