Критичні властивості моделі Ізінга в магнітному полі - Бадієв, М.К.; Муртазаєв, А.К.; Рамазанов, М.К.; Магомедов, М.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Реплічним методом Монте-Карло досліджено фазові переходи та термодинамічні властивості тривимірної антиферомагнітної моделі Ізінга на шаруватій трикутній гратці в магнітному полі. На основі гістограмного методу проведено аналіз характеру фазових переходів. Встановлено, що в інтервалі полів 0 ≤ h ≤ 6 фазовий перехід реалізується як перехід другого роду. При збільшенні магнітного поля виродження основного стану знімається й фазовий перехід розмивається. Залежно від величини магнітного поля спостерігаються невпорядкована, частково впорядкована та повністю впорядкована фази.