Акумуляція спін-поляризованих станів носіїв заряду та спінтронна батарея - Пастур, Л.А.; Славін, В.В.; Яновський, А.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Розглянуто спінові вентилі на основі матеріалів, в яких спін-фліп пригнічений просторовим розподілом носіїв заряду при збереженні електронейтральності в об'ємі вентиля. Обговорено можливість використання таких вентилів як акумуляторів електрики. Показано, що, регулюючи різницю потенціалів на вентилі, можна очікувати ефекти несумірності типу «чортових сходів», які пов’язані з кулонівською взаємодією та перерозподілом електронів при зарядці й розрядці акумулятора. Передбачено ефекти виникнення та зникнення спонтанної спiнової поляризацiї електронiв провiдностi при змiнi рiвня Фермi у вентилi. Такі спінові вентилі можуть бути використані в реалізації спінтронних елементів пам’яті, суперконденсаторів та аналогічних пристроїв.