Theory of giant magnetocaloric effect in the shape memory alloy undergoing magnetostuctural phase transition - L’vov, Victor A.; Kosogor, Anna; Chernenko, Volodymyr A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
На основі теорії магнетизму, викладеної О.І. Ахієзером, В.Г. Бар’яхтаром та С.В. Пелетмінським в класичній монографії «Спінові хвилі», розвинено теорію прямого та оберненого гігантського магнітокалоричного ефекту (МКЕ). Розглянуто МКЕ у сплаві з ефектом пам’яті форми, в якому відбувається фазовий перехід першого роду з кубічної феромагнітної (ФМ) фази у тетрагональну антиферомагнітну (АФМ) фазу. Продемонстровано узгодження між теоретичними результатами та наявними експериментальними даними. Наведено міркування, які доводять, що сплави, у яких відбувається фазовий перехід в АФМ фазу зі слабкою обмінною взаємодією між магнітними підгратками, є перспективними для застосувань у технології магнітного охолодження. Обговорено можливість спостереження гігантського МКЕ у шаруватій магніт-ній структурі зі слабким спін-обмінним зв’язком між ФМ шарами.