Effective many-body interactions in one-dimensional dilute Bose gases - Kolezhuk, A.K. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Запропоновано новий метод побудови ефективної теорії для багатокомпонентного низьковимірного розрідженого Бозе-газу. Метод базується на розв’язанні в однопетлевому наближенні системи рівнянь ренормгрупи для усіх багаточастинкових взаємодій типу густина–густина. На відміну від стандартного підходу, що оснований лише на двочастинкових взаємодіях, запропонований метод не спирається на використання залежного від густини інфрачервоного відсікання. Основний доданок для густини енергії одновимірного Бозе-газу відтворюється цим методом точно, наступний доданок отримується з похибкою менше 2%.