Aharonov–Casher effect and electric field control of magnetization dynamics - Krivoruchko, V.N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Спінова хвиля (SW), що поширюється у зовнішньому електричному полі, набуває додаткову фазу, так звану фазу Ааронова–Кашера. У лінійному наближенні зсув частоти є лінійним як від прикладеного електричного поля, так і від хвильового вектора SW, та може бути описаний додаванням ефективної взаємодії між спінами типу Дзялошинського–Морія. Цей ефект є перспективним способом контролю та керування динамікою прецесії намагніченості електричним полем і відкриває новий засіб управління SW в пристроях магноніки. Акцентовано фундаментальну фізичну відмінність у характері впливу зовнішнього електричного поля за допомогою фазового зсуву Ааронова–Кашера та контролю магнітної анізотропії різницею потенціалів (VCMA). З експериментальної точки зору — це майже однакові експериментальні умови, проте з позицій квантової фізики маємо справу з різними ефектами. У випадку фазового зсуву Ааронова–Кашера це глобальний нелокальний (топологічний) ефект, у випадку VCMA — вплив на локальні (відповідно Ландау) магнітні параметри системи (наприклад, магнітну анізотропію).