Упругие, магнитоупругие, магнитопьезоэлектрические и магнитодиэлектрические характеристики HoAl3(BO3)4 - Билыч, И. В.; Колодяжная, М. П.; Жеков, К. Р.; Звягина, Г. А.; Филь, В. Д.; Гудим, И. А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
У монокристалах алюмобората гольмію виміряно основні модулі пружності та п’єзоелектричний модуль. Вивчено перенормування діелектричної проникності, п’єзовідгуку та швидкостей звуку, що викликаються розвитком у зразку нематоподібної парамагнітної фази. Виявлено значну варіативність результатів, що виникає, імовірно, внаслідок залежності траєкторії руху директора нематоподібної фази при впливі зовнішніх полів від випадкових дефектів термопружного походження. Показано, що вище 5 К температурні залежності досліджуваних параметрів добре описуються з використанням відомого спектру основного мультиплету іонів гольмію, який формується взаємодією з кристалічним полем. Проведено вимірювання змін швидкості С44-моди в субкельвіновій області температур.