Термическая стабильность нанокристаллического и ультрамелкозернистого титана, полученного криомеханической фрагментацией - Погрибная, Ю. М.; Смолянец, Р. В.; Москаленко, В. А.; Брауде, И. С. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
За допомогою методу рентгеноструктурного аналізу вивчено вплив ступінчатого ізотермічного відпалу в інтервалі температур 150–670 °С на параметри деформаційної мікроструктури кріодеформованого титану ВТ1-0 з мікронним, субмікронним та наномасштабним розмірами зерен. Вивчені структурні стани отримано вальцюванням при температурі рідкого азоту. Обговорено вплив дислокацій та двійників як елементів деформаційної мікроструктури на термічну стабільність розмірів кристалітів (областей когерентного розсіювання) та величини мікродеформацій. Знайдено залежності мікротвердості від температури відпалу щодо зразків з різним вихідним структурним станом.