Низкотемпературные механические свойства и параметры термоактивированной пластичности высокоэнтропийного сплава CrMnFeCoNi2Cu - Табачникова, Е. Д.; Шаповалов, Ю. А.; Смирнов, С. Н.; Горбань, В. Ф.; Крапивка, Н. А.; Фирстов, С. А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
У широкому інтервалі температур (4,2–350 К) досліджено механічні властивості високоентропійного сплаву CrMnFeCoNi2Cu з ГЦК ґраткою. Виміряно значення мікротвердості й модуля Юнга при 300 К для двох структурних станів. Отримано температурні залежності межі плинності, деформуючого напруження та швидкісної чутливості деформуючого напруження. Встановлено, що в усьому температурному інтервалі у сплаві реалізується високоміцний стан зі збереженням великої пластичності. У рамках моделі термоактивованої деформації отримано емпіричні оцінки мікроскопічних параметрів пластичності та величини внутрішніх ефективних напружень.