Структура и коллективные колебания электронных систем, состоящих из нескольких цепочек - Сивоконь, В. Е.; Соколова, Е. С.; Соколов, С. С. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Проведено дослідження колективних властивостей систем поверхневих електронів, що складаються із декількох ліній зарядів. При моделюванні системи за допомогою фур’є-аналізу середніх координат частинок уздовж і поперек ліній, знайдено характерні частоти коливань у системі. Значення частот зіставлено з теоретично отриманими законами дисперсії плазмових мод, розрахованими методом рівнянь руху для малих зсувів електронів з положення рівноваги. Закони дисперсії колективних коливань обчислені для двох-, трьох- та чотирьохланцюгових систем електронів, причому в останньому випадку розглянуто конфігурації як з однаковими, так із різними відстанями між лініями зарядів. Спостерігається добра згода результатів методу моделювання зі значеннями частот, що випливають із законів дисперсії.