Особенности температурных зависимостей электросопротивления в сверхпроводниках GdxPb1–xMo6S8 (x = 0,5, 0,7 и 0,9) - Терехов, А. В.; Золочевский, И. В.; Ищенко, Л. А.; Залеский, А.; Хлыбов, Е. П.; Лаченков, С. А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Вперше в сполуках GdxPb1–xMo6S8 (x = 0,5, 0,7, 0,9) досліджено температурні ρ(T) та магнітопольові ρ(H) залежності електроопору в інтервалі температур 2–300 К та магнітних полях до 9 Тл. У сполуках Gd0,9Pb0,1Mo6S8 та Gd0,7Pb0,3Mo6S8 за відсутності магнітного поля виявлено особливості ρ(T) (максимум та мінімум для Gd0,9Pb0,1Mo6S8 і перегин для Gd0,7Pb0,3Mo6S8) у деяких областях температур. Для Gd0,5Pb0,5Mo6S8 залежність ρ(T) монотонна у всьому дослідженому інтервалі температур. Встановлено наявність невеликого позитивного магнітоопору (до 2 %), який є максимальним при температурах існування особливостей. Показано, що на залежності намагніченості M(T) в дослідженій області температур відсутні особливості, які пов’язані з магнітними далекодійними перетвореннями. Висловлено припущення про те, що особливості на ρ(Т) в Gd0,9Pb0,1Mo6S8 та Gd0,7Pb0,3Mo6S8 можуть бути обумовлені перебудовою зонної структури та появою двох каналів носіїв заряду, які відповідальні за напівпровідниковий та металевий хід температурних залежностей електроопору.