Критические свойства антиферромагнитной декорированной модели Изинга на квадратной решетке - Мутайламов, В. А.; Муртазаев, А. К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено статичну критичну поведінку двовимірної декорованої моделі Ізінга на квадратній гратці у зовнішньому магнітному полі з використанням методів обчислювальної фізики. Розглянуто окремий випадок, коли обмінна антиферомагнітна взаємодія спостерігається тільки між декорованими спінами та спінами, які розташовані у вузлах гратки. Показано, що при значенні зовнішнього магнітного поля H0 = 4 у моделі настає часткове виродження в основному стані. При значеннях поля близького до H0 = 4 спостерігається ефект розщеплення теплоємності.