The effect of the chaotic pinning potential on intrinsic pinning in YBa2Cu3O7–δ single crystals - Vovk, N. R.; Vovk, R. V.; Khadzhai, G. Ya.; Biletskyi, V. I.; Samoylov, A. V.; Solovyov, A.V.; Matsepulin, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено температурну залежність магнітоопору в площині шарів у бездвійникових монокристалах YBa2Cu3O7–δ після опромінення швидкими електронами (енергія 0,5–2,5 МеВ, доза 1018 см−2), а також з невеликою кисневою гіпостехіометрією під різними кутами між зовнішнім магнітним полем 15 кЕ та ab-площиною. Виявлено, що при високих температурах в області псевдощілинного стану магнітне поле не впливає на залежності ρab(T), але воно розширює надпровідний перехід від 0,3 К без поля до приблизно 6 К при α = 90° у полі. У випадку неопроміненого зразка ρab(T) демонструє розмірний 3D–2D кросовер при зниженні температури від Tc до Tc0 та скейлінг поблизу Tc0, який пов’язано з в’язкою течією потоку та плавленням вихрової решітки. Обговорюються причини появи низькотемпературних «хвостів» (паракогерентних переходів) на резистивних переходах, що відповідають різним фазовим режимам вихрової матерії.