Магнитный эффект близости в структурах многозонный сверхпроводник/ферромагнитный металл - Кошина, Е. А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Вивчено магнітний ефект близькості в структурах багатозонний надпровідник/ феромагнітний метал (S/F). У випадку, коли транспортні властивості обох металів відповідають дифузійному типу провідності, на основі аналітичних рішень рівнянь Узаделя, отриманих для окремих значень граничних параметрів, показано, що наведені (близькісні) магнітні характеристики відображають багатозонну структуру надпровідника та суттєво залежать від стану S/F межі для кожної зони S шару та величини обмінної взаємодії у F шарі. Розглянуто основні прояви індукованого магнетизму для кожної зони S шару поблизу S/F межі: додаткове пригничення надпровідного параметра порядку обмінним полем, розщеплення квазічастинкових станів по спіну, існування локальних станів всередині енергетичної щілини, індуковане намагнічення неспарених електронів в S шарі.