Аккумуляционные слои в криогенных электролитах - Chikina, I.; Шикин, В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Плоскі кріогенні комірки з джерелом радіації на одному з керувальних (нульовому) електродів створюють перспективні можливості для вивчення властивостей заряджених акумуляційних шарів у слабо провідних середовищах. Актуальним в цій області залишається питання про походження різних часів релаксації, коротких τ0 або довгих τ∞ >> τ0, при впливі на середовище прямокутним сплеском керуючої напруги Vg. Наявний, в основному чисельний, аналіз завдання підтверджує існування ієрархії часів релаксації, але залишає без належної уваги фізичну природу дисперсії, яка спостерігається. Обговорюється «автомодельна» версія підстроювання акумуляційного шару до свого стаціонарного стану. В рамках сценарію виникає чітке визначення понять τ0 та τ∞ >> τ0. Виявлено зв’язок τ∞ з Vg. Відзначено піонерське значення кріогенних даних в експериментальному вивченні кінетики акумуляційних шарів.