Effect of doping level and compensation on thermal conductivity in CexSn1–xSe solid solutions - Ismailov, Sh. S.; Huseynov, J. I.; Musaev, M. A.; Abbasov, I. I.; Abdurakhmanova, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Представлено результати експериментальних досліджень теплопровідності та густини твердих розчинів CexSn1–x Se в інтервалі температур 80–480 К. В припущенні пружного розсіювання носіїв заряду, параболічної зони та довільного виродження розраховано електронну й ґраткову складові теплопровідності. Проаналізовано характерні особливості теплопровідності цих кристалів, показано, що зі збільшенням вмісту церію та зростанням температури загальна (χtot) та ґраткова (χph) теплопровідності істотно зменшуються, при цьому густина незначно збільшується (при 300 К). Встановлено залежність теплопровідності від відсоткового вмісту церія. При тривалому відпалі загальна й ґраткова складові теплопровідності зростають. Встановлено, що перенесення тепла в CexSn1–x Se здійснюється переважно фононами.