On thermal stability of cryovacuum deposited CH4+H2O films - Aldiyarov, A.; Sokolov, D.; Akylbayeva, A.; Nurmukan, А.; Tokmoldin, N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
У той час як стабільні гомогенні стани водних розчинів вуглеводнів зазвичай спостерігаються при високих температурах і тисках, що набагато перевищують критичні значення, які відповідають окремим компонентам, стабільність такої системи може зберігатися при переході в область метастабільних станів при низьких температурах та низьких тисках. Вивчено термічну стійкість водно-метанової суміші, утвореної кріогенним осадженням з газової фази. Отримані тонкі плівки досліджено методом коливальної спектроскопії в інтервалі температур 16–180 К. В процесі термічного відігрівання зразків, поряд з тиском в камері, відстежувалися характерні коливальні C–H моди метану для реєстрації як структурних змін, так і десорбції матеріалу плівки. Отримані результати показують, що при спільному осадженні метану й води молекули метану виявляються як в незв'язаному, так і в захопленому стані. Спостережуване розширення характерної моди коливання С–Н при 3010 см–1 при підвищенні темпера-тури зразка від 16 до 90 К з подальшим звуженням піку при зниженні температури до 16 К вказує на локалізацію молекул метану всередині водної матриці при більш низьких температурах.