Low-temperature luminescence of catangasite single crystals under excitation by vacuum ultraviolet synchrotron radiation - Kozlova, A. P.; Buzanov, O. A.; Pankratova, V.; Pankratov, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Люмінесцентні властивості монокристалів Ca3TaGa3Si2O14 (CTGS, катангасит) досліджено методом вакуумної ультра-фіолетової спектроскопії з використанням синхротронної установки MAX IV з енергією випромінювання 1,5 ГеВ. Виявлено дві смуги випромінювання при 320 нм (3,87 еВ) та 445 нм (2,78 еВ). При дослідженні збуджень у спектральному ВУФ діапазоні смуга випромінювання при 320 нм була інтерпретована як смуга випромінювання автолокалізованих екситонів у монокристалі CTGS. Обговорено її атомну структуру. Крім того, запропоновано, що емісія при 445 нм (2,78 еВ) у CTGS обумовлена F центрами, для яких спостерігається смуга збудження (поглинання), яка добре розрізняється при 5,1 еВ (243 нм).