Low-temperature luminescence of ScF3 single crystals under excitation by VUV synchrotron radiation - Pankratova, Viktorija; Purans, Juris; Pankratov, Vladimir (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Виміряно фотолюмінесценцію та спектри збудження моно-кристалів ScF3 при вакуумних ультрафіолетових збудженнях під впливом ондуляторного синхротронного випромінювання кільцевого накопичувача 1,5 ГеВ синхротрона MAX IV. Пік емісії при 280 нм пояснюється емісійною смугою екситонів у ScF3, які автолокалізовані. Встановлено, що ця емісія загасає при 50 К. Отримано енергію активації температурного згасання. Спектри збудження у вакуумному ультрафіолетовому діапазоні вказують на те, що люмінесценція автолокалізованих екситонів ефективна при прямому порушенні в смузі екситонного поглинання, а при більш високих енергіях їх збудження сильно пригнічуються, але множення процесів електронного збудження успішно ідентифікується.