Thermo emf in a two-dimensional electron-hole system in HgTe quantum wells in the presence of magnetic field. The role of the diffusive and the phonon-drag contributions - Olshanetsky, E. B.; Kvon, Z. D.; Gusev, G. M.; Entin, M. V.; Magarill, L.I.; Mikhailov, N. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Експериментально досліджено термоелектрорушійну силу двовимірної електронно-діркової системи у квантовій ямі HgTe (21 нм) у присутності магнітного поля. Повідомлено про перше експериментальне спостереження ефекту Нернста–Еттінгсгаузена у двовимірному напівметалі. Порівняння теорії та експерименту показує, що термоелектрорушійна сила визначається двома внесками: дифузією та фононним захопленням, причому останній внесок у кілька разів перевищує перший. Зроблено висновок щодо важливої ролі електронно-діркового розсіяння у формуванні обох механізмів термоелектрорушійної сили.