Deep state in the bandgap and photoluminescence of Zn1–xMnxO - Sokolov, V.I.; Gruzdev, N. B.; Churmanov, V. N.; Menshenin, V. V.; Emelchenko, G. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Домішкове поглинання в Zn1–xMnxO формується дозволеними в дипольному наближенні p–s-переходами з глибокого антизв’язувального d–p гібридного (pdh) стану в зону провідності. Досліджено фотолюмінесценцію монокристалів Zn1–xMnxO в діапазоні температур 7–340 K при лазерному збудженні 3,06 еВ. Спостерігалася інтенсивна смуга фотолюмінесценції в області енергій 2,40–1,6 eВ з максимумом 2,17eВ. Визначено енергію іонізації домішкового центра 2,35eВ. Аналіз форми смуги фотолюмінесценції, а також близький збіг головної лінії цієї смуги і краю домішкового поглинання дозволяють однозначно інтерпретувати цю смугу як результат випромінювальних дипольно дозволених s–p-переходів із зони провідності на домішковий pdh-рівень.