Low-temperature Hall effect and martensitic transition temperatures in magnetocaloric Ni50Mn35Sb15–xGex(x = 0, 1, 3) alloys - Marchenkov, V. V.; Emelyanova, S. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Виміряно польові залежності опору Холла ρH та намагніченості Mмагнітокалоричних сплавів Ni50Mn35Sb15–xGex(x = 0, 1, 3) при T = 4,2К у магнітних полях до 70кЕ. Температури мартенситних перетворень, тобто температура початку мартенситу MS, кінця мартенситу MF, початку аустеніту AS, кінця аустеніту AF, отримано із температурної залежностінамагнічування, яка вимірювалась від 4,2К до 350К у полі 1 кЕ. Виявлено, що температури мартенситних переходів сильно корелюють як із концентрацією валентних електронів e/a, так і з електронними транспортними характеристиками, тобто коефіцієнтами нормального R0 і аномального RS ефекту Холла та концентрацією носіїв заряду n. Мабуть, аналогічні кореляції повинні спостерігатися в інших магнітокалоричних сполуках, які можуть бути використані для вивчення мартенситних переходів.