Features of the electroresistivity, magnetic and galvanomagnetic characteristicsin Co2MeSi Heusler alloys - Marchenkov, V. V.; Perevozchikova, Yu. A.; Semiannikova, A. A.; Korenistov, P. S.; Marchenkova, E. B.; Domozhirova, A. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Вивчено електро- та магнітотранспортні, а також магнітні властивості сплавів Гейслера Co2MeSi (Me = Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni). Електроопір виміряно у температурному інтервалі від 4,2 до 300 К, гальваномагнітні властивості (магнітоопір та ефект Холла) — при Т = 4,2 К у магнітних полях до 100 кЕ, намагніченість — при Т = 4,2 і 300 К у полях до 70 кЕ. Зексперименту отримано значення нормального та аномального коефіцієнта Холла, намагніченостінасичення, залишкового опору, концентрації носіїв струму, коефіцієнтів при лінійних внескахв електроопір та магнітоопір. Показано, що існує досить чітка кореляція між електронними й магнітними характеристиками досліджуваних сплавів Гейслера, з одного боку, та коефіцієнтами спінової поляризації носіїв струму, взятими з добре відомих літературних даних, з іншого боку. Отримані результати можуть бути використані для створення нових матеріалів для спінтроніки.