Magnetic and thermal properties of alloys close in composition to the spin gapless semiconductor Mn2CoAl - Semiannikova, A. A.; Kourov, N. I.; Korolev, A. V.; Perevozchikova, Yu. A.; Marchenkova, E. B.; Korenistov, P. S.; Domozhirova, A. N.; Marchenkov, V. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено польову залежність намагніченості при T = 4,2 К в магнітних полях до 70 кЕ, температурні залежності намагніченості (2 К < T < 300 К), теплоємності (2 К < T < 30 К) та магнітної сприйнятливості (2 К < T < 1000 К) для сплавів Mn1,9Co0,96Al1,05 та Mn1,79Co1,25Al0,96, близьких за складом до спінового безщілинного напівпровідника Mn2CoAl. Показано, що досліджені сплави є зонними феромагнетиками. Високопольова (H > 11 кЕ) намагніченість даних сплавів описується в моделі Стонера з параметром Роудс–Вольфарта pRW = 1,3 для Mn1,9Co0,96Al1,05 і pRW = 2,3 для Mn1,79Co1,25Al0,96. При відхиленні складу від стехіометричного Mn2CoAl спонтанний момент дещо зменшується, а ефективний, навпаки, збільшується. У цьому випадку спостерігається від’ємний знак складової парамагнітної сприйнятливості, яка не залежить від температури. Густина станів n(EF) на рівні Фермі та температура Дебая ΘD досліджених сплавів мають звичайні значення для сплавів 3d-металів.