Superconducting properties of GdxPb1–xMo6S8(x = 0.5, 0.7, 0.9) compounds - Terekhov, A. V.; Bashlakov, D. L. ; Zolochevskii, I. V.; Khristenko, E. V.; Zaleski, A.; Khlybov, E. P.; Lachenkov, S. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Вперше в сполуках GdxPb1–xMo6S8 (х = 0,5; 0,7; 0,9) дослід-женотемпературні залежності електроопору ρ(T)в інтервалі температур 4–18 К та магнітних полях до 14 Тл.Показано, що значення температур надпровідного переходу Tc зменшуються від 14.6 К для сполуки з x = 0.5 до 11.8 К для x = 0.9. Побудовано експериментальні залежності Hc2(T) та встанов-лено, що теоретична залежність Hc2(T)в рамках мікроскопічної теорії Вертхамера–Гельфанда–Хоенберга для сполуки Gd0,9Pb0,1Mo6S8 незадовільно описує експериментальні дані. В той же час Hc2(T)в рамках теорії Гінзбурга–Ландау досить добре узгоджується з експериментальними результатами для всіх досліджених зразків. Запропоновано пояснення залежності Hc2(T) досліджених зразків від концентрації гадолінія. За допомогою мікроконтактної спектроскопії андріївського відбиття отриманодиференціальний опір для гетероконтакта Gd0,5Pb0,5Mo6S8–Ag з RPC≈ 2,6 Ом тазроблено оцінку величини надпровідної щілини (Δ ≈ 1.95 меВ при 2,6 К). Отримане відношення 2Δ/kTc≈ 3,02 менше значення 3.52, одержаного в рамках теорії Бардіна–Купера–Шриффера для традиційних надпровідників зі слабким зв’язком.