On the theory of ideal Bose-gas: Бозе-ейнштейнівська конденсація - Bugrij, A. I.; Loktev, V. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено ідеальний бозе-газ із кінцевим числом частинок N. Показано, що добре відомий розподіл частинок Бозе–Ейнштейна за їх квантовими станами складається з двох членів — бозе-ейнштейнівського та додаткового, що залежить від кількості N. Твердження проте, що хімічний потенціал ідеального бозе-газу повинен бути негативним, потребує також виправлення. Отримано, що зі збільшенням кількості частинок в газі спостережувані величинидостатньо повільно наближаються до термодинамічної границі, демон-струючи поведінку N–1/3lnN.