Effect of hydrostatic pressure up to 12 kbar on the electrical resistance of Y0.77Pr0.23Ba2Cu3O7–δ single crystals - Khadzhai, G.; Matsepulin, A.; Vovk, R. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено вплив високого гідростатичного тиску до 12 кбар на електричний опір в базисній ab-площині оптимально допованого монокристалу Y0, 77Pr0,23Ba2Cu3O7–δ. Виявлено неоднорідність зразка, яка не залежить від прикладеного тиску Р. При зростанні Р температура надпровідного переходу, Tc, нелінійно збільшується, а величина баричної похідної, dTc / dP, зменшується. Обговорюються можливі механізми впливу високого тиску на Tc з урахуванням наявності особливостей в електронному спектрі носіїв.