Composite films of graphene oxide with semiconducting carbon nanotubes: Raman spectroscopy characterization - Kurnosov, N. V.; Karachevtsev, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Проаналізовано нековалентну взаємодію між напівпровідниковими одностінними вуглецевими нанотрубками (SWNTs) та оксидом графену (GO) у композитній плівці (GO-SWNTs) за допомогою раманівської спектроскопії у діапазоні D- та G-мод (1170–1780 см–1). Порівняння раманівського спектру композитної плівки зі спектрами однокомпонентних плівок GO та SWNTs показало, що взаємодія між нанотрубками та оксидом графену супроводжується зсувом та збільшенням ширини смуг. Спектральні трансформації пов’язуються з перенесенням заряду, а також деформацією вуглецевих поверхонь в композиті. Спектральні дослідження композитної плівки GO-SWNTs з біологічними глобулярними молекулами (фермент глюкозооксидаза) показали, що ці молекули зменшують механічне напруження між оксидом графену та нанотрубками.