Effect of Ni ions on the DNA spectral properties and photostability - Gryn, Dmytro; Yashchuk, Valeriy; Sereda, Elvira (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Представлено результати досліджень оптичного поглинання, флюоресценції та фосфоресценції в УФ та видимому спектральному діапазоні, а також вплив опромінення на спектральні властивості ДНК у присутності іонів нікелю. Кількість іонів нікелю варіювалась від одного іону на 500 пар основ ДНК до двох іонів на одну пару основ ДНК. Зафіксовано три важливі особливості: форма спектру флюоресценції та фосфоресценції ДНК не змінюється в присутності іонів нікелю, але їх інтенсивність залежить від кількості металу в розчині; інтенсивність фосфоресценції спадає швидше, ніж інтенсивність флюоресценції, спостерігається незначне зменшення швидкості фотодеградації ДНК в присутності іонів нікелю. Із залежності співвідношення інтенсивностей фосфоресценції та флюоресценції від кількості іонів нікелю оцінено довжину середнього пробігу триплетного екситону, яка дорівнює приблизно довжині послідовності 20–30 пар основ ДНК. Зроблено припущення, що іони нікелю взаємодіють з зовнішніми структурами ДНК, які містять фосфатні групи, та не проникають всередину макромолекули.