Features of kinetic and regulatory processes in biosystems - Christophorov, L. N.; Teslenko, V. I.; Petrov, E. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Особливістю біологічних систем є їх суттєва структурна неоднорідність. Це проявляється в тому, що процеси, які спостерігаються на наноскопічному рівні, є багатостадійними в часі. Викладено підхід, який дозволяє на основі методів нерівноважної статистичної механіки отримувати кінетичні рівняння, що уможливлюють опис еволюції повільних процесів на тлі більш швидких. До найбільш важливих швидких процесів належать коливальна релаксація в електронному термі та стохастичні відхилення положення електронних енергетичних рівнів системи від їхніх стаціонарних положень. Як приклад показано, яким чином можна описувати кінетику одно- та двоелектронного переносу через білкові ланцюжки, передачу триплетного збудження в пігмент-білковому комплексі за участю кисню, кінетику температурно-незалежної десенсибілізації больових рецепторів, а також конформаційну регуляцію ферментативних реакцій.