Magnetooscillations of temperature and microwave absorption in a highly correlated 2D electron gas on liquid helium - Monarkha, Yu. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Теоретично досліджується вплив кулонівської взаємодії удвовимірному електронному газі над рідким гелієм на розігрівання електронів, що індукується мікрохвильовим випромінюванням за наявності квантуючого магнітного поля. Запропоновано узагальнення теорії ширини міжпідзонного резонансу, яке враховує як стискування щільності станів електронів у рівнях Ландау, так і наявність сильного внутрішнього електричного поля флуктуаційної природи. Ця теорія описує появу двогорбих піків електронної температури тапоглинання мікрохвиль при певних значеннях напруженості магнітного поля. Показано, що при низьких концентраціях електронів асиметрія двогорбих піків мікрохвильового поглинання протилежна до асиметрії температурних піків, що пояснює результати експериментальних спостережень. Продемонстрована важливість процесів випромінювання пар короткохвильових ріплонов для опису заселеності електронних підзон та швидкості енергетичної релаксації.