Chiral tunneling through the single barrier structure based on the α-T3 model - Korol, A. M.; Sokolenko, A. I.; Shevchenko, O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
У рамках континуального підходу обчислено та проаналізовано коефіцієнт пропускання T квазіелектронів Дірака крізь прямокутний потенціальний бар’єр у моделі α-T3. Проаналізовано залежність коефіцієнта пропускання від параметра α, який характеризує ступінь зв’язку центрального атома з атомами у вершинах гексагональної гратки, та параметра β, який дорівнює відношенню швидкостей Фермі в бар’єрній та позабар’єрній областях. В становлено, що для певних енергій квазічастинок спостерігається феномен супертунелювання, тобто коефіцієнт пропускання дорівнює одиниці незалежно від кута падіння частинок на бар’єр, за умови, що α = 1. Значення цих енергій залежать від висоти бар'єру та величини параметра β. Показано, що для деяких наборів значень параметрів функція T(α) має максимумив інтервалі 0 < α < 1. Для значного діапазону значень параметрів коефіцієнт пропускання монотонно зростає зі збільшенням α. Для нульового кута падіння квазічастинок на бар’єр спостерігається парадокс Клейна, тобто квантова прозорість системи є ідеальною, і це справедливо для будь-яких значень параметрів α, β, висоти бар’єру та енергії квазічастинок.