Low-temperature secondary emission mass spectrometric investigations of a condensed-phase environment of biologically significant compounds - Kosevich, Marina V.; Boryak, Oleg A.; Shelkovsky, Vadim S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Підсумовано основні характеристики вторинно-емісійних мас-спектрометричних досліджень конденсованих систем, які містять біологічно значущі сполуки, за умов низьких температур. Проілюстровано можливості розрізнення мас-спектрів твердої та рідкої фаз простих органічних сполук та води як середовища для біомолекул, спостереження за фазовими перетвореннями та нерівноважними процесами. Описано особливості моделі розпилення метастабільних рідин. На основі оцінки цих результатів запропоновано та обговорено ідею стосовно можливого джерела відносно великих кластерів органічних молекул та іонів, які формуються завдяки розпиленню рідкої фази органічного матеріалу, конденсованого на пилових зернах у космічному просторі.