Influence of uniform compression on fluctuation paraconductivity of single crystals Y0.77Pr0.23Ba2Cu3O7–δ - Khadzhai, G.Ya.; Vovk, N. R.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено вплив високого гідростатичного тиску до 12 кбар на флуктуаційну провідність середньодопованих празеодимом (х≈0.23) монокристалічних зразків Y1–xPrxBa2Cu3O7–δ. Виявлено, що, на відміну від бездомішкових зразків YBa2Cu3O7–δ та зразків Y0.95Pr0.05Ba2Cu3O7–δ, слабколегованих празеодимом, прикладання високого тиску призводить до суттєвого зменшення величини поперечної довжини когерентності ξс та збільшення баричної похідної dТс / dP. Обговорюються можливі механізми впливу високого тиску на критичну температуру і довжину когерентності в об’ємі експериментального зразка.