Phase diagram of the Potts model with the number of spin states q = 4 on a kagome lattice - Ramazanov, M. K.; Murtazaev, A. K.; Magomedov, M. A.; Rizvanova, T. R.; Murtazaeva, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Магнітні структури основного стану, фазові переходи та термодинамічні властивості двовимірної феромагнітної моделі Поттса з числом спінових станів q = 4 наґратцікагоме вивчаються за допомогою алгоритму Ванга–Ландау методу Монте-Карло. Цей метод враховує взаємодію найближчих та наступних найближчих сусідів. Дослідження проводили для значення взаємодії у діапазоні 0 ≤ r ≤ 1,0. Показано, що врахування антиферомагнітних взаємодій наступного найближчого сусіда призводить до порушення магнітного упорядкування. Побудовано фазову діаграму залежності критичної температури від величини взаємодії наступного найближчого сусіда. Проведено аналіз характеру фазових переходів. Було встановлено, що в діапазонах 0 ≤ r <0,5 та 0,5 < r ≤ 1,0 спостерігається фазовий перехід першогороду, а при r = 0,5 усистемі спостерігаються фрустрації.