Majorana zero modes in the interacting fermion chain without pairing - Zvyagin, A. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Вивчається поведінка ланцюжка безспінових ферміонів звзаємодією між ферміонами у сусідніх вузлах без спарювання в основному стані для відкритих вільних границь. Для достатньо сильного відштовхування граничні безщільові стани (зв’язані стани майоранівських операторів з різних кінців ланцюжка) можуть існувати в щілині для об’ємних збуджень, тобто в режимі топологічного ізолятора. Запропоновано використовувати такі майоранівські нульові моди як топологічні кубіти, подібно модам в одновимірному топологічному надпровіднику. Дискутуються можливі фізичні реалізації моделі,що розглядається.