Debye model for the surface phonons - Poluektov, Yu. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Запропоновано квантовий опис поверхневих хвиль в ізотропному пружному тілі без використання квазікласичного квантування. Задачу про поверхневі хвилі сформульовано у лагранжевому та гамільтоновомууявленнях. У рамках узагальненої моделі Дебая обчислено внесок поверхневих фононів «релейонів» у термодинамічні функції. Підкреслено, що роль поверхневих фононів може бути істотною та навіть визначальною в низьковимірних системах, гранульованих і пористих середовищах, причому їхній внесок у загальну теплоємність зростає зі зменшенням температури.