Electronic spectra and structure of 1- and 2-fluoronaphthalene impurity centers in crystalline naphthalene - Curmei, M.D.; Melnyk, V. I.; Klishevich, G. V.; Bezrodna, T. V.; Nesprava, V. V.; Roshchin, O. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Наведено та проаналізовано результати експериментальних досліджень низькотемпературних спектрів флуоресценції тапоглинання домішок 1- та 2-фторнафталінув кристалічному нафталіні. Показано, що при концентраціях 1- та 2-фторнафталіну менш ніж 1 % спектри поглинання та флуоресценції складаються з двох ідентичних серій смуг, які обумовлені утворенням двох різних центрів, що складаються з одинар них молекул домішки. Зі зростанням концентрації домішок вище 1% у спектрах поглинання в поляризованому світлі поблизу 0–0 смуг одинарних центрів спостерігається додаткова структура у вигляді тонких смуг однакової інтенсивності тарізної поляризації, яка обумовлена утворенням парних домішкових центрів, що складаються з двох молекул, 1- або 2-фторнафталіну, які резонансно взаємодію тьміж собою. При використанні в якості домішки 2-фторнафталінув спектрі поглинання на відстанях ~45 см–1 у високочастотних областях щодо ліній 0–0 переходів укожному одинарному центрі спостерігаються інтенсивні смуги, що складаються з вузьколінійчатих компонентів, які також пояснюються утворенням парних домішкових центрів, але в такому випадку взаємодія між молекулами не є резонансною. Для чистого кристаланафталіну вказані умови, при яких в спектрах поглинання поблизу компонентів давидівського дублету на відстанях ~ 10 см–1 можуть спостерігатися додаткові слабкі смуги з протилежною поляризацією.