Effect of compression in molecular spin-crossover chains - Gudyma, A.; Gudyma, Iu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено термодинамічні властивості одновимірного спін-кросоверного молекулярного ланцюжка, що знаходиться під постійним зовнішнім тиском. Як теоретична основа використовується ефективна вироджена стислива модель Ізінга. З використанням формалізму трансфер-матриці отримано аналітичні результати щодо кросовера від низькоспінових до високоспінових станів. Отримано точні вирази для частки молекул у високоспіновому стані, кореляційної функції та теплоємності. Проведено аналіз області параметрів, у якій відбувається спіновий кросовер. Показано, як тиск змінює положення кросовера.