Temperature and thickness dependent magnetostatic properties of [Fe/Py]/FeMn/Py multilayers - Polishchuk, D.M.; Nakonechna, O. I.; Lytvynenko, Ya. M.; Kuncser, V.; Savina, Yu. O.; Pashchenko, V. O.; Kravets, A. F.; Tovstolytkin, A. I.; Korenivski, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Методами SQUID магнітометрії досліджено магнітні властивості тонкоплівкових багатошарових композицій [Fe/Py]/FeMn/Py як функції температури та товщини антиферомагнітного прошарку FeMn. Структури із різною товщиною FeMn (6 нм та 15 нм) демонструють абсолютно різну поведінку. Матеріал, що містить антиферомагнітний прошарок FeMn товщиною 15 нм характеризується обмінним закріпленням обох феромагнітних шарів у всьому температурному інтервалі вимірювань (5–300 К). Водночас, для композиції FeMn з товщиною 6 нм ознаки обмінного закріплення зникають поблизу кімнатної температури, її поведінка характеризується єдиною петлею гістерезису, що зосереджена навколо нульового поля і має посилену магнітну коерцитивність. Спостережувані властивості пояснюються нанорозмірним ефектом та, можливо, феромагнітною міжшаровою взаємодією, що реалізується через тонкий антиферомагнітний прошарок.