Interatomic interaction within a 4He–4He dimer with mobile nuclei - Chishko, K. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Рівняння Шредингера для системи з двох ядер (Z0 = 2) та чотирьох електронів (димер 4He2) розв’язане в межах методу точної діагоналізації. Знайдено спектр зв’язаних станів димеру в базисі з 1134 функцій, побудованих як прямий добуток одночастинкових воднеподібних функцій, які є продуктом відомої точно вирішуваної задачі Штурма–Ліувілля. Проаналізовано асимптотичний (ван-дер-ваальсівський) характер взаємодії двох атомів гелію у граничному випадку, коли відстань між ядрами R0 → ∞. За допомогою процедури точної діагоналізації розраховано внесок в енергію взаємодії від системи чотирьох електронних спінів на зв’язку 4He–4He.