Bose systems in linear traps: Exact calculations versus effective space dimensionality - Shvaika, Z.; Sapriianchuk, P.; Rovenchak, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Системи невзаємодіючих бозонів, захоплених лінійними потенціалами V(r) = αr, де r = |r|, вивчаються у випадку одновимірного та тривимірного просторів. Для останнього запропоновано інтерполяційну формулу для рівнів енергії між ,n, ℓ ~ 10 та квазікласичною границею. Термодинамічні функції розраховано для N = 10,...,104 частинок з використанням дискретного енергетичного спектра. Питома теплоємність та фуґативність порівнюються з результатами квазікласичного підходу, при якому зовнішній потенціал ефективно збільшує вимірність простору. Як і слід очікувати, це порівняння показує, що термодинамічні функції, отримані з використанням дискретних спектрів, зі збільшенням N швидко наближаються до квазікласичних у просторі з ефективною потроєною вимірністю.