Effect of magnetic field on the modulated spin structure of terbium manganite film - Chupis, I.E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
У одногармонічному наближенні теорії Гінзбурга–Ландау проаналізовано вплив магнітного поля вздовж осі y (напрямок модуляції спінів марганцю) на нерозмірні антиферомагнітні (АФ) стани у плівках орторомбічного TbMnO3. Доведено, що температура Нееля зменшується як при зменшенні товщини плівки, так і при збільшенні магнітного поля. Запропоновано залежність температури Нееля від магнітного поля у плівці TbMnO3. Межові лінії модульованих АФ станів змінюються слабо, окрім деякого збільшення температури Tc = 28 К при H = 0. Це означає збереження колосального магнітоелектричного ефекту «поляризаційного флопу» у магнітному полі у плівках манганіту тербію товщиною 6 нм. Такі плівки TbMnO3 можуть бути використані у технології магнітоелектричних приладів.