Concise guide for electronic topological transitions - Varlamov, A. A.; Galperin, Y. M.; Sharapov, S. G.; Yerin, Yuriy (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
У короткому огляді розглянуто основні етапи досліджень електронних топологічних переходів (ЕТП). Особливо увагу приділено сучасним додаткам ідей, які розроблені в класичній теорії. До них відносяться: двовимірні електронні системи, ефект де Гааза–ван Альфена, класифікація ЕТП у багаторозмірних системах, надпровідність в системах, близьких до ЕТП, термоелектрика в системах з важкими ферміонами, де каскади топологічних змін поверхні Фермі генеруються магнітним полем. Історія вивчення ЕТП нерозривно пов’язана з харківською школою фізики конденсованого стану з такими імена-ми, як І. М. Ліфшиць, В. Г. Бар’яхтар та багатьма іншими. Серед них Мойсей Ісакович Каганов, який зробив великий внесок у вивчення впливу геометрії та топології поверхні Фермі на фізичні властивості металів — Y. M. Blanter, M. I. Kaganov, A. V. Pantsulaya, and A. A. Varlamov, Phys. Rep. 245, 159 (1994) [1]. Двоє з авторів (А.В. та Ю.Г.) мали честь та задоволення працювати з М. І. Кагановим. Всі ми вчилися тонкощам науки з його книг. «Поверхня Фермі — це сцена, на якій розігрується драма життя електрона», — писали Каганов та Ліфшиць. Ми присвячуємо цю роботу їх пам’яті.