Phonon model of heat radiation into superfluid helium by a solid with a flat surface (Review Article) - Adamenko, I.N.; Nemchenko, E. K.; Nemchenko, K. E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Проведено огляд квазічастинкової моделі надплинного гелію та її застосування до опису теплообміну між нагрітим твердим тілом та надплинним гелієм. При цьому розглядається задача, в якій поверхня нагрівача є абсолютно плоскою, а гелій знаходиться при практично нульовій темпера-турі. У цих умовах теплообмін між твердим тілом та надплинним гелієм визначається трансформацією фононів твердого тіла в фонони гелію. Розглядено певні види такої трансформації — пружні процеси перетворення фононів, в яких кількість фононів зберігається, та непружні процеси, в яких кількість фононів змінюється. Основну увагу приділено розробці квантово-механічного підходу для обчислення внеску фононів твердого тіла різних поляризацій у формування потоку тепла, його величини та кутового розподілу. Результати роботи застосовуються для пояснення спостережених в експерименті особливостей перенесення тепла від нагрітого твердого тіла в надплинний гелій.