Electronic spectra, topological states and impurity effects in graphene nanoribbons - Pogorelov, Yuriy G.; Kochan, Denis; Loktev, Vadim M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Розглянуто обмежені стрічки графену з двома основними орієнтаціями їхніх бокових країв, «зигзаг» та «крісло», для детального вивчення впливу домішок на їхні крайові стани. Альтернативою до відомого опису їхніх спектрів у термінах стійних поперечних хвиль запропоновано рекурентні співвідношення спектрів від дискретних чисел атомарних ланцюжків у стрічці, що уможливлює спрощення опису функціями Гріна ефектів розупорядкування в цих системах. Здійснений аналіз показує мікроскопічні механізми збурення різними типами домішок низькоенергетичних станів і висвітлює, як стабільність топологічних станів до розупорядкування у «зигзаг» системах пов’язується із дискретними амплітудами цих станів упоперек стрічки. Навпаки, можливість моттовської локалізації під впливом домішкового збурення знайдено для нанострічок типу «крісло», але тільки для особливих значень їхньої ширини.