Magnetic vortices in media with spatially inhomogeneous exchange interaction - Kovalev, A. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
У межах класичних рівнянь динаміки намагніченості в наближенні колективних змінних розглянуто динаміку магнітних вихорів у двовимірних феромагнетиках з анізотропією типу «легка площина» і просторово неоднорідною обмінною взаємодією. У випадку прямої межі розподілу магнітних середовищ з різною, але дещо іншою обмінною взаємодією, отримано залежність швидкості магнітного вихору від його відстані до дефекту структури та розташування всередині цієї межі розподілу.